Roedeers på Facebook / YouTube / Twitter

Nu drar NFL igång igen

Natten mellan torsdag och fredag är det åter dax för oss fotbollsälskare att bänka oss i sofforna, först ut av alla matcher är Pittsburgh Steelers som besöker New England Patriots på Foxborough stadium. Matchen har kickoff 02.30 Svensk tid.

För er som inte är helt hemma på alla regler i denna sport så kan man börja med att lära sig grunderna, allt eftersom man förstår det som händer på planen kan man bygga på med djupare kunskaper om de olika spelsystemen och dess för och nackdelar.

Reglerna skiljer sig lite åt mellan den fotboll som spelas i NFL och den som spelas på collage och här i europa, nfl-matcher spelas over fyra quarters som vardera är just 15 min långa. I Sverige spelas dessa om 12 min, matchklockan stannas under visa avbrott i spelet och i visa fortsätter den att rulla på. En match tar normalt mellan 2 1/2 - 3 tim.

Mellan första och andra och tredje och fjärde kvarten byter man sida på planen utan paus. Halvidspaus har man mellan andra och tredje kvarten, den är 20 min lång. 

I NFL måste en spelare tacklas till marken för att spelet skall stoppas, medans i Sverige så räcker det att spelaren sätter ner ett knä i marken eller halkar om kull för att spelat skall sluta, en annan skillnad som ni kommer märka är att i NFL måste bollmottagaren ha båda fötterna innanför linjerna för att en mottagnng skall vara godkänd, i Sverige räcker det med en fot innanför linjen.

På denna länk hittar du en film som förklarar grunderna på svenska för att du skall hänga med i världens roligaste idrott, i filmen så beskriver man de regler som gäller här i Sverige men grunderna är de samma med några få undantag som vi förklarat ovan.

Matcherna i NFL kan ni se antingen via VISAT Sport eller NFL Gamepass, båda två är betalkanaler, med NFL Gamepass får man dock mycket mer än matcherna. De har program med analyser både före och efter matcherna och en mängd dokumentärer som kan vara intressant. Ni kan även se matcher från tidigare säsonger om man vill.

Lycka till och ha en bra NFL säsong i tv soffan