Roedeers på Facebook / YouTube / Twitter

Första tjejen att göra poäng i Dade County football´s historia

Förra veckan hände det historiska ögonblicket, Västerås Roedeers damspelare Louise Engström blev den första tjejen att göra poäng i en match för killar i Dade County. Louise som är en av lagets kickers satte en extrapoäng i fredagens match mot Armuchee när laget vann stort med 41-6.

Louise studerar vid Dade County High school i Trenton, Georgia och spelar med skolans killar i fotbollslaget.

Vi tog oss en liten intervju med Lollo för att se hur hon har det där borta i USA.

Hur har du det där borta Louise?
Jag har det alldeles underbart, Dade County är verkligen mitt andra hem trotts att jag bara bott här i två månader.

Började du med fotbollen direkt du kom dit?
Nej, jag provtränade för ungefär en månad sen. Jag var lite sent ute men laget hade en plats öppen för en kicker så jag testade för det och det gick bra.

Hur var deras reaktion, det är ju inte vanligt med tjejer som spelar fotboll:
Det var många som tyckte jag var konstig som ville spela fotboll, vissa trodde det var ett skämt och vissa trodde jag gjorde det för att få uppmärksamhet.

Hur gick provträningen till då?
Det var jag och en coach på planen och 40 killar på sidlinjen som tittade på

Var det inte nervöst när alla stod och kollade på?
Det kan man lugnt säga! Fram tills just då var det ett av de mest nervösa ögonblicken i mitt liv. Men det har ändrats sen dess. Det är nya utmaningar varje dag och jag vet hur mycket jag älskar känslan när jag klarat något ingen trodde jag skulle klara, så det är värt det, varenda gång!

Hur blev reaktionerna från spelarna efter tryouten?
Efter tryouten när de faktiskt såg att jag kunde min fotboll så blev jag accepterad i laget, men såklart testade de mig i början och när de märkte att jag gav tillbaka lika mycket skit som jag fick av dem så lugnade dom ner sig. Nu är jag som en lillasyster även fast jag inte är minst i laget.

Har spelarna gett dig något kul smeknamn i laget?
Dom kallar mig Viking ibland bara för att jag sa det på skämt en gång. Dom har kul åt det då jag är så lång ifrån en skäggig och storväxt viking man kan komma, och från det har namnet cutie kommit då vikingar inte är cuties säger hon och skrattar.

Du har ju tränat lite mot killar här hemma, hur är det att spela med dem hela tiden där borta?
Att spela med killar är helt annorlunda, det är alltid full fokus och gör man inte sitt bästa eller kommer till träningen i fel kläder så får man betala på ett eller annat sätt, det brukar resultera i att man får springa resten av träningen eller göra någon pinsamt så man lär sig.

Du kan ju nu jämföra träningar på skolan och hur det var hemma i damlaget, vilket föredrar du?
Jag vet inte vad jag föredrar, jag älskar laget i Sverige men jag tycker att träningarna (och matcherna) blir bättre med disciplinen vi har här borta.
  

Vad har du att säga till andra tjejer som åker över och studerar angående att spela fotboll på high school.
Jag har en kompis som är utbytesstudent i Indiana som också ville prova men hon blev nekad. Mitt tips är att stå på sig! Det är inte vanligt med tjejer som spelar och det är faktiskt mot lagen att neka någon att delta i en sport i public schools.

När kommer du hem till Västerås och Sverige igen? räknar du med att spela med damlaget i sommar.
Damlaget utvecklas hela tiden och det går allt snabbare. Om jag inte har hamnat efter och måste träna extra innan så är jag helt klart med!

Hur stor är det staden där du bor?
Det är ett typiskt amerikanskt County med lite mindre än 2500 invånare. Det ligger i bibelbältet så min vardag är inte alls som den är i Sverige, men jag älskar det! Människorna är så trevliga och alla känner alla.

Är ni fler utbytesstudenter och svenskar?
Det finns 5 andra utbytesstudenter i mitt County men jag är den enda från Sverige.

Tack så mycket för denna lilla pratstund, Roedeers önskar dig lycka till med resterande säsongen

//Micke Göranzon

 

Kalender

2020-05-11 18:00 - 18:30
Teori Arosvallen Damlaget
2020-05-11 18:00 - 19:30
Fotbollsträning Arosvallen U-15
2020-05-11 18:00 - 19:30
Fotbollsträning Arosvallen U-13, U-11
2020-05-11 18:30 - 20:00
Fotboll Arosvallen Damlaget
2020-05-12 18:00 - 19:00
Gym Arosvallen U-15
2020-05-12 19:30 - 21:00
Fotbollsträning Arosvallen Seniorlaget