Roedeers på Facebook / YouTube / Twitter

Preview - Roedeers vs. Arlanda Jets 4/6 15:00 - Division 1 Dam

På söndag 4/6 välkomnar Roedeers damlag (3:a) fjolårsfinalisterna Arlanda Jets (4:a) till Arosvallen för årets sista hemmamatch i serien. Det här är en match med stor betydelse för både slutspelsplatsen och även chansen till hemmaplansfördel i semifinalen.

Förra matchen (vinst 20-14) var en regnig föreställning borta mot Carlstad Crusaders. Där det framförallt var defense som visade framfötterna för båda lagen. Offense började bra med en touchdown på första driven genom RB Vilma Olsson. Vilket också blev dom enda poängen i första halvlek. Regnet ställde till det en hel del för våran gameplan på offense där vi fick problem med både passpelet och delar av vårt optionspel. Vilket gjorde att vi "tvingades" springa ganska mycket rakt in i gapet på Carlstads defense som också gjorde ett bra jobb med att stoppa vårt springspel i mitten. RB Elenor Hallin hade en bra match med 9 springspel för 84 yards och 1 TD, samt att hon ordnade flera viktiga 1:a försök när vårt anfall spelade 3:e försök.

Defense gjorde på det stora hela en mycket bra match med endast en svagare period i början på andra halvlek, då också Carlstad kunde köra sin första touchdown och efter en lyckat 2 poängsförsök också ta ledningen med 8-7. Efter lite korrigeringar mot deras springspel så fick vi bra kontroll på dom igen bortsett från några enstaka spel. På defense var det LB Vilma Olsson som ledde vägen med totalt 12 tacklingar och 1 sack.

Special Teams hade en upp och ner match. Kick off gjorde en bra jobb, medans KO return inte riktigt fick chansen att returna bollen då Carlstad oftast sparkade kort eller halvkort. KO return gjorde ett mycket bra jobb att säkra alla korta sparkar och såg även till att Carlstads onside kick försök i slutet på matchen misslyckades. Punt fortsatte göra ett stabilt jobb även om vi hade en kort snap som ställde till det en gång och ledde till att vi inte fick iväg sparken. Sparkmålen fortsatte fungera ganska bra med 2 av 3 lyckade extra poäng. På punt return brast det däremot lite med disciplinen och vid 2 tillfällen så var det spelare på bollen som inte ska vara det och andra gången resulterade det i att Carlstad fick tillbaka bollen till sitt anfall. Så det är något vi har tryckt lite extra på i veckan.

Arlanda Jets har precis som Roedeers 3 vinster och 1 förlust och ligger endast efter i serien på poängskillnad. Deras anfallsspel skiljer sig ganska rejält mot övriga lag i serien. Där dom andra lagen förlitar sig mer på springspelet så föredrar Arlanda att passa bollen och det med ganska stor marginal mot springspelen. Dom har en ganska stor QB med bra arm som primärt arbetar ur fickan och springer sällan iväg med bollen själv. Men framförallt har dom många duktiga receivers som dom fördelar bollen ganska jämnt mellan så det är svårt att veta på ett givet spel vart dom kommer gå med bollen. På försvaret så spelar dom ett 4-3 eller 4-4, där dom oftast har minst 6 spelare i boxen, där dom också är mycket svåra att springa på. I passförsvaret verkar dom i första hand ta bort dom djupa passarna och så har dom safteys som bryter aggressivt på dom korta passningarna.

Västerås Roedeers har haft en bra träningsvecka där vi på anfallet fortsatt jobba på det nya vi började med inför Carlstad men som det inte blev så mycket av på matchen pga. vädret. På defense har vi jobbat med lite småförändringar som vi tror kommer att fungera bra mot det vi sett av Arlandas anfall på film. På special teams har vi mest repeterat det vi gör och poängterat lite av dom missar vi gjorde mot Carlstad. Vi räknar med att byta om 20 spelare mot Arlanda och då är också WR/DB Louise Engström tillbaka efter att missat dom 2 senaste matcherna. Tyvärr så kommer DE Alice Granvik vara borta den här matchen efter att ha dragit på sig en skada i senaste matchen.

Matchen kommer visa 2 skilda anfallsformationer och -spel. Där Arlanda ställer upp i vad som ser ut som en mer springinriktad formation men passar mest och vi gör tvärtom där vi ställer upp i shotgun men har ett mer springorienterat anfallsspel. Nycklarna till matchen blir hur vårt passförsvar hanterar Arlandas duktiga receivers och vår OL mot deras defensebox så vi kan etablera ett springspel och därmed öppna upp för våra option- & passpel. Jag tror även Special Teams kommer att spela en större roll i den här matchen. Där dom bland annat har flera duktiga returnspelare men framförallt att vi är på tårna när Arlanda punter, där deras punter flera gånger har sprungit för ett nytt första försök när lägena har funnits. Så här gäller det för vårat puntförsvar att trycka in puntern i mitten och tvinga fram en spark.

Kuriosa: Roedeers damlag har aldrig vunnit mot Arlanda tidigare, det närmaste vi kommit var 2014 då vi föll med 18-22 hemma på Arosvallen. Kvar från den matchen i dagens lag finns bland annat WR/LB Malin Medin som stod för en 41 yards TD mottagning samt 8 tacklingar och 1 interception på defense och RB/LB Vilma Olsson som stod för 78 yards och 1 TD på marken samt 12 tacklingar på defense.

 

Troliga starters

Offense
LT: Caroline Wingård
LG: Sara Eklund
C: Emmie Rask
RG: Emelie Sjöholm
RT: Caroline Blom
QB: Sara Göranzon
RB: Vilma Olsson
J: Elenor Hallin
Y: Moa Toll
WR: Malin Medin
WR: Johanna Östlund

Defense
DE: Maria Andersson Siikavuopio
DT: Sara Ekström
NT: Caroline Wingård
X: Natalia Edlund
S: Malin Medin
M: Frida Björkenstam
W: Caroline Blom
R: Louise Engström
CB: Moa Toll
CB: Johanna Östlund
FS: Elenor Hallin

 

Robert Andersson
Huvudtränare
Västerås Roedeers Damlag

 

Kalender

2020-05-06 18:00 - 19:30
Fotbollsträning Arosvallen U-15
2020-05-06 18:00 - 19:30
Fotbollsträning Arosvallen U-13, U-11
2020-05-07 18:45 - 19:30
Teori Arosvallen Damlaget
2020-05-07 19:30 - 21:00
Fotboll Arosvallen Damlaget
2020-05-07 19:30 - 21:00
Fotbollsträning Arosvallen Seniorlaget
2020-05-11 18:00 - 18:30
Teori Arosvallen Damlaget