Roedeers på Facebook / YouTube / Twitter

Om Roedeers

Det hela började en senvinterdag 1989. En pojke vid namn Viktor Krantz hade fått en kallelse. Han skulle starta ett Amerikanskt fotbollslag i Västerås. Han började söka spelare här och var, runt i Västeås och på så vis hittade han Bo-Göran Lundqvist och de båda fick ett brinnande intresse för klubben. Både Viktor och Bo-Göran är fortfarande aktiva inom klubben.

Första loggan 1989
Första loggan från 1989.
(Den arga hunden med horn)

Tillsammans med några andra började de att sätta igång med träningar som till en början inte var att bästa kvalitet men som innehöll desto mer glädje och spirit. Viktors råd till Bo-Göran (Bogge) när han frågade vad en O-line gjorde var att de stod där borta och knuffades. Det ska tilläggas att Viktor hade varit i USA och spelat high school football som running back (en position som han sedan hade kvar under hela sin karriär i Sverige) och där han bara hade sett på avstånd vad linjen höll på med under träningarna.

Trots dessa uttömmande råd fick de ihop ett lag som spelade redan samma säsong. Det var nämligen deras övertygelse att de skulle spela så fort som möjligt för att kunna motivera spelarna till fortsatt träning. Första matchen spelades mot Bromma, där de fick "dyngtorsk" med 42-6! En liten förklaring kan vara att de fick sina skydd två träningar före matchen och de sista skydden såsom höft och svanskote skydd kom en halvtimme före matchstart.

Senare delen av säsongen gick bättre, ja faktiskt så bra att de fick kvala upp till dåvarande division 1. I kvalet mötte vi igen Bromma, men denna gång vann Västerås klart med 58-22 och visade med det vad lite kunskap och mycket vilja gör i denna sport. De lyckades med att kvala sig upp till division 1 och Västerås spelade i högsta serien 1990.

 

Vår Arena: Arosvallen

Från och med 2010 har Västerås Roedeers anrika Arosvallen som sin hemmaarena. Vi driver också ett gym här för styrketräning.

Ursprungligt byggnadsår var 1932 och därefter ett antal om- och tillbyggnader till dagens utseende med en kapacitet för 10 000 åskådare. Publikrekordet är 14 208 åskådare och sattes 1956 på fotbollsmatchen Västerås SK-Sandvikens IF. Vissa matcher under VM i fotboll 1958 och Dam-VM i fotboll 1995 spelades här.

SM-finalen i Amerikansk fotboll spelades här 1990 mellan Danderyd Mean Machine - Limhamn Griffins. Danderyd vann matchen med 28-21.

VSK spelade fram till 2007 sina hemmamatcher här, och Arosvallen används även för större friidrottstävlingar.

Historia, från början och i Sverige

Den sjätte november 1869, satte sig 25 förväntansfulla amerikanska collegeungdomar på ett tåg, i hemstaden Princeton. Målet för färden var New Brunswick, New Jersey. Klockan tre denna eftermiddag spelade Princeton och Rutgers, den första "intercollegiate football" matchen någonsin och samtidigt började den amerikanska fotbollens historia.

Matchen mellan Rutgers och Princeton innehöll inte särskilt mycket av det som vi idag förknippar med amerikansk fotboll. Den liknade mest vanlig "soccer" och någon spelarutrustning var det aldrig tal om. Spelarna tog helt enkelt av sig sina hattar, rockar och västar och sen var de redo. Att de bägge skolorna sedan hade olika uppfattningar om vilka regler man spelade efter underlättade ju inte heller ...

Rutgers vann till slut denna historiska kamp med 6-4 (det hette mål och inte touchdown, och gav en poäng). Rutgers var också med och bildade "American Intercollegiate Football Association", tillsammans med Princeton, Harvard, Yale och Colombia. (Ingen av dessa skolor tillhör numera toppskiktet i collegefotbollen, men samtliga har ändå kvar sporten på sitt program). Sporten växte sedan lavinartat över hela kontinenten och från och med 1883 har man i efterhand, funnit så mycket statistiskt underlag att det har varit möjligt att kora en "national champion", och första året blev det Yale.

Regeländringarna har varit många under åren. De 25 man som deltog i matchen från början minskade sakta och 1880 var man nere i det för oss välbekanta antalet 11. Fyra år tidigare, 1876, blev det tillåtet att bära bollen, och 1906 var det dags för den revolutionerande framåtpassningen.

Bowl-matcherna gjorde sitt intåg på trettiotalet, som avslutning på den ordinarie säsongen. Rose Bowl har dock ännu äldre anor. Redan 1902 gick den första av stapeln, och Michigan besegrade då Stanford. Från 1916 har det sedan spelats fotboll varje nyårsdag i Pasadena.

Numera innehåller collegefotbollens div I-A, drygt 100 lag och varje år spelas ett 25-tal Bowl-matcher, av olika dignitet. Fyra av dessa ingår i en koalition som utser de nationella mästarna, och senast var det Oklahoma som tog den titeln. Under dessa lag finns sedan mängder med större och mindre college, som spelar i olika divisioner och conferencer.

Från Chicago Staleys till Baltimore Ravens

Över alltihopa har vi sen givetvis proffsligan, NFL. 1921 spelades den första säsongen i National Football League. 13 lag deltog i seriespelet och det var Chicago Staleys som blev de allra första mästarna. Det enda av dagens lag som deltog redan då, var Green Bay Packers. I övrigt har omsättningen på lag varit stor. Vilka av dagens fotbollsfans minns Evansville Crimson Giants, Providence Steamrollers eller Rock Island Independents?

Antalet lag varierade också. 1926 vad det 22 stycken, för att sedan sakta minska till endast 8 vid 1932 års spel. 1933 spelades den första championship matchen. Man hade då delat upp lagen i olika divisioner, en Eastern division och en Western division, ett koncept skulle komma att bli bestående. Lagen som gjorde upp där var två gamla bekantingar, Chicago Bears mötte New York Giants och Bears vann med 23-21.

1950 kom nästa (smärre) ändring. I stället för divisioner blev det conferencer. Dessa hette ett tag American och National, men man var snart tillbaka till East och West.

1960 var det dags för en konkurrent att göra entré på arenan, American Football League. Redan 1940 hade NFL överlevt en utmaning från något som hette All-American Football Conference, men AFL skulle visa sig vara en tuff uppstickare. Då den var ordnad på samma sätt som NFL var det lätt att göra jämförelser och den tilldrog sig allt större intresse.

Konkurrenter i all ära, men 1966 var det dags för det alla fotbollsfans väntat på. Segrarna i respektive ligor möttes i en direkt final. Super Bowl var född!! Men organisationsförändringarna fortsatte. 1970 slogs de bägge ligorna ihop och American Conference och National Conference bildades. Bägge delades in i tre divisioner: Eastern, Western och Central. Bägge conferencerna fick sitt eget slutspel, och vinnarna där möttes sen i Super Bowl.

Därmed har vi nått fram till dagens organisation. NFL består nu av 32 lag och ytterligare planer på utökning finns.

I Sverige

Amerikansk fotboll kom till Sverige under mer eller mindre ordnade former på 70-talet. Mestadels via utbytesstudenter som förde med sig sin utrustning och sina kunskaper tillbaks, efter avslutad studietid. Därför var högskolorna sportens första säte, men televisionen skulle snart sprida sporten vidare ...

1982 startades Sveriges första ännu existerande förening, Danderyd Mean Machine och 1984 bildades Sveriges Amerikanska Fotbollsförbund. 1985 spelades dem första (inofficiella) SM-finalen, där Lidingö Pink Chargers besegrade Danderyd med 6-0, men 1986 var det dags "på riktigt". På Fyrisfjädern i Uppsala stod Lidingö än en gång som segrare, denna gång mot Glue Harbour Buccaneers (numera Limhamn) och siffrorna blev 15-6.

Limhamn ja, de kommer från Malmö, och det har varit mycket Skåne i toppen på sporten genom åren. Kristianstad C4 Lions var det andra stora skånelaget som slogs om guldmedaljerna och man var ofina nog att ta tre raka under perioden 1987-89. Numer har styrkeförhållandena ändrats, och de senaste årens mästarlag hetat Stockholm Mean Machine. (Javisst, killarna från Danderyd har flyttat in till storstan!). Fem SM-guld har det blivit. De tre senaste finalerna har Carlstad figurerat i med inte lyckats vinna någon. De sista åtta åren har ett Stockholms lag vunnit.

Efter den boom som sporten kunde visa upp i början av 90-talet, kom en tillbakagång under seklet sista år. När allt gick som bäst glömde man bort ungdomsverksamheten, men nu kan man åter skönja ljuspunkter. Även om antalet seniorlag i år har sjunkit, så har amerikansk fotboll aldrig haft fler juniorspelare än nu.

Källa: Garry Nilsson, Extra Point Magazine